מתן תרופות באופן שגוי נחשב לרשלנות רפואית מובהקת, ובצדק. אסור לאפשר מצב בו ידו של הרופא או הרוקח תהיה קלה על ההדק, שכן חוסר תשומת לב בכל הקשור להתווית תרופות - עלול להוביל לכשלים חמורים בגוף האדם, ובמקרים רבים אף למוות.
ישנם מצבים רבים הנחשבים לרשלנות סביב התווית תרופות. המצבים השכיחים, כמובן, הם מינון יתר או מתן מרשם שגוי. ואולם, חשוב לדעת כי ישנם עוד אינספור סיטואציות הנחשבות לרשלנות רפואית בכל הקשור לתרופות. כך, למשל, היעדר מעקב של רופא לאחר התוויה של תרופה המצריכה מעקב - ייחשב כרשלנות. בדומה לכך, גם משך טיפול שגוי עלול לעורר תופעות לוואי קשות, שכן ככלות הכל תרופה היא סוג של סם וטיפול ממושך מהווה הפרה קשה של איזון הגוף.
העומס ההולך וגובר על המוסדות הרפואיים ובכללם קופ"ח ובתי החולים השונים מהווה קרקע פוריה לטעויות אנוש, אשר מייצרות רשלנות מסכנת חיים. מחקרים מעידים כי בארה"ב, שימוש לא נכון בתרופות הגורם לנזק וגורר טיפול רפואי נוסף, מהווה נטל תקציבי של מעל 70 מיליארד דולר בשנה. מדובר בנתון מזעזע לכל הדעות, המעיד על אינספור מקרים בהם אנשים ניזוקו או קיפחו חייהם בשל מתן תרופות שאינו כהלכה. גם בישראל המצב לא מזהיר: מחקר שנעשה לאחרונה העלה נתון מדאיג לפיו 2,000 איש מתים מדי שנה כתוצאה משימוש שגוי בתרופות.
תרופות הניתנות באופן שגוי עלולות לגרום בין היתר להרס הכבד, התקפי לב ושבץ, לחץ דם גבוה, אי ספיקת כליות חמורה, אירוע מוחי, פגיעה במח העצם, פרכוסים, קוצר נשימה, כאבים בחזה, גרד, צהבת, כאבי בטן, ערפול, אובדן הכרה וכמובן מוות.
כצעד ראשון למניעת נזק כתוצאה מרשלנות כגון זו, יש להיות ערניים ומעורים ככל שאפשר בתהליך הנפקת המרשם. לא לחשוש לשאול את הרופא ו/או הרוקח באיזו תרופה מדובר, מה המינון המומלץ ומה הן תופעות הלוואי. פעמים רבות שאלות אלה מעוררות תשומת לב בקרב מי שמנפיק את המרשם והוא נוקט משנה זהירות כי הוא מבין שמולו נמצא אדם מתעניין, מקפיד ומעורב.
כמובן שישנם מקרים בהם אין למטופל יכולת למנוע נזק, כמו למשל כאשר ניתנת תרופה בזמן שהמטופל מצוי בניתוח או בהיותו בחדר התאוששות. נזקים הנגרמים כתוצאה ממתן תרופות שגוי עלולים להיות הרי אסון, וברוב המקרים מהווים עילה מובהקת לתביעה משפטית.
לבדיקת סיכויי התביעה וכדאיותה ניתן לפנות לפגישת ייעוץ ראשונה ללא עלות. כתובת המשרד: מנחם בגין 7, רמת גן, בית גיבור ספורט, טל' 050-6426777, 03-9490959.